top of page

Jommeke en De Plasticjagers in Temse

Dinsdag 23 juni 2020

Op 23 juni was er in Temse de voorstelling van het 300ste album van Jommeke:

'De plasticjagers'. Jommeke, dit jaar 65 jaar geworden, gaat in het album de strijd aan met het plastic afval in onze rivieren en zet de kinderen aan om zoveel mogelijk te recycleren. De gemeente Temse en onze luchtballon kregen een prominente rol in dit album. Zo zet Temse zijn titel van 'stripgemeente' nog maar eens in de kijker.

 

De persvoorstelling had als eregaste de weduwe van Jef Nys. Drie sprekers voerden het woord:

*   Burgemeester Luc De Ryck, komt er – net als in het Suske en Wiske-album ‘Tazuur en Tazijn – in voor en sprak over de          bijzondere band tussen Jef Nys & Jommeke en Temse

*   Wim Verheije, CEO Standaard Uitgeverij, belichtte de betekenis van ‘65 jaar Jommeke’

*   Dirk Poppe, managing director DEME, gaf toelichting bij het ophefmakende DEME-project: de zelfvarende    

     plastiekvanger op de Schelde (in Temse)

DEME zet zelfvarende plastiekvanger in op de Schelde aan de Temse-bruggen
 

Eind vorig jaar installeerde DEME Environmental Contractors, de milieutak van DEME, een plastiekvanger op de Schelde in opdracht van de Vlaamse Waterweg. Een combinatie van een vaste en mobiele installatie zal een jaar worden getest om afval uit het water op te vangen.
 

Om het toenemende probleem van vervuiling van rivieren aan te pakken, slaat de Vlaamse Waterweg de handen in mekaar met de bedrijfswereld om het concept van afvalvangers te testen op de Schelde.

 

Na een oproep van de Vlaamse Waterweg bij bedrijven om een innovatief voorstel in te dienen, heeft DEME een project voorgesteld om afval op te vangen ter hoogte van de Scheldebruggen in Temse. De testopstelling van DEME bestaat uit een vaste installatie, die passief drijvend en zwevend afval uit het water opvangt, en een mobiel systeem, dat actief grotere stukken afval verzamelt.

 

De testfase startte in februari en loopt i.s.m. de Universiteit Antwerpen en het Instituut voor Natuur en Bosbeheer.

ballon4585.jpg

Standaard Uitgeverij en Ballon Media bundelen de krachten 

Woensdag 23 oktober 2019

73323906_2038188106282124_34063008440548

Standaard Uitgeverij en Ballon Media kondigen vandaag aan dat ze de handen in elkaar slaan. Met de ambitie om een nieuw en spannend hoofdstuk te schrijven in de Vlaamse uitgeefgeschiedenis. 

                                                                         

Iconen van ons Vlaamse erfgoed als Jommeke en Suske en Wiske komen binnenkort onder één dak. De eengemaakte uitgeverij zal Standaard Uitgeverij heten. De beide uitgeverijen zijn ervan overtuigd dat het bundelen van krachten hun auteurs en tekenaars beter zal ondersteunen en een grote meerwaarde zal creëren voor de lezer en de uitdagingen van de toekomst. 

 

De activiteiten van Ballon Media en de huidige Standaard Uitgeverij zijn perfect complementair. Beide zijn sterk in boeken en strips, met zowel een eigen portfolio als importactiviteiten. Maar dat doen beide uitgeverijen grotendeels in andere marktsegmenten. 

 

De nieuwe Standaard Uitgeverij komt onder de gemeenschappelijke leiding van Wim Verheije en Jeroen Overstijns, momenteel CEO van respectievelijk Ballon Media en Standaard Uitgeverij. Wim zal de creatieve afdelingen en Jeroen de businessafdelingen leiden. Zij vormen de directie samen met Tony De Groof, CFO van de eengemaakte groep. 

 

Jeroen Overstijns: “Twee jaar geleden hebben we Standaard Uitgeverij overgenomen om onze Vlaamse helden van hieruit weer een eigen koers te laten varen. In een onafhankelijke uitgeverij. We hebben al snel gezien dat we met Ballon Media die missie alleen maar beter konden uitvoeren. Onze strategie was simpel en blijft simpel. Eer en innoveer de traditie door de beste uitgeverij van Vlaanderen te zijn. We zetten nu met veel plezier de volgende stap. Met goesting en een grote liefde voor het boek. De nieuwe uitgeverij blijft dus natuurlijk naast het huis van Jeroen Meus, Ish en Toni Coppers, ook dat van de prestigieuze fondsen van WPG Uitgevers, zoals De Bezige Bij en A.W. Bruna, met coryfeeën als Bart Van Loo, John Grisham, Terry Hayes, David Van Reybrouck, Jeroen Olyslaegers, Erwin Mortier, Liane Moriarty, Stefan Hertmans en Koen Peeters. Binnen deze nieuwe joint venture werd ook de samenwerking met de Familie Vandersteen vertaald in een hernieuwde samenwerkingsovereenkomst.” 

 

Wim Verheije: “Net als Ballon Media dat was, blijft de nieuwe fusie-uitgeverij de bevoorrechte partner van de Franstalige uitgeverijen Dupuis, Dargaud en Le Lombard, verenigd in de uitgeefholding Media Participations die al aandeelhouder was van Ballon Media en dat ook zal zijn van de nieuwe fusie-uitgeverij. Daarnaast vertegenwoordigt Ballon Media de Nederlandstalige uitgaven van de grote uitgeverijen Casterman en Glénat en ontwikkelen we met veel succes eigen strips zoals Jommeke, die volgend jaar 65 kaarsjes mag uitblazen. Door het diverse aanbod van onze partners te koppelen aan de familiestrips van Standaard Uitgeverij, kunnen we voor onze lezers en klanten in de stripmarkt een echt topaanbod brengen: Vlaamse iconen als Jommeke, Suske en Wiske, De Kiekeboes, FC de Kampioenen, Urbanus en Nero evenals de recente strips van de succesvolle tv-formats Buurtpolitie en Nachtwacht, bevinden zich in het goede gezelschap van Lucky Luke, Kuifje, Alex, De Blauwbloezen, Blake en Mortimer, Guust Flater, Robbedoes, Largo Winch, Thorgal, XIII, De smurfen en vele anderen. Sinds ons ontstaan in 2008 is en blijft Ballon Media ook dé referentie voor kleurrijke activiteitenboekjes voor jongens en meisjes tussen nul en negen jaar, … Jaarlijks worden ongeveer 2.500.000 boeken verkocht in 104 landen en 68 talen. Ballon Media is actief in héél Europa en ver daarbuiten. De uitgaven van Ballon Media prikkelen jonge kinderen om te lezen en op ontdekking te gaan. De kinderboeken van Standaard Uitgeverij zijn vooral gericht op de leeftijdsgroep vanaf 9 à 10 jaar. Ook ons gezamenlijke aanbod van kinderboeken wordt dus nog sterker en breder.” 

 

Tot slot willen we bij dit grote nieuws graag een eerbetoon brengen aan Alexis Dragonetti. In de maanden voor zijn overlijden was Alexis volop aan dit project aan het werken. De directie en de medewerkers van de nieuwe fusie-uitgeverij zullen zijn werk en zijn droom met trots en sterke troeven voor de toekomst verderzetten. 

 

De nieuwe Standaard Uitgeverij zal op één locatie komen, in het hart van Antwerpen, in het gebouw waar Ballon Media nu al gehuisvest is. De aandeelhouders van de bestaande uitgeverijen stappen allemaal in het nieuwe project. Het nieuwe fusiebedrijf zal operationeel zijn vanaf 1 januari 2020. 

Ballon Temse.jpg

Jommeke (65 jaar jong), Gemeentebestuur en Toerisme Temse lanceren eigen warmeluchtballon

De strip is een bijzonder populair medium: het bereikt iederéén, ongeacht leeftijd, status of functie. Sinds Temse in 1987 de keuze heeft gemaakt om zich te profileren als stripgemeente, kan het bogen op een uniek palmares dankzij de intense samenwerking tussen het Gemeentebestuur en de Culturele Vereniging Spirit.

 

In de rand van de initiatieven van Spirit en het Gemeentebestuur heeft Temse het geluk ook over extra elementen te beschikken. Het sterkste initiatief dat momenteel in uitvoering is, betreft de realisatie van een warmeluchtballon met de illustraties van Jommeke (die dit jaar zijn 65ste verjaardag viert), Flip enFiliberke + de logo’s van het Gemeentebestuur en Toerisme Temse.

 

                                                                           Maar Temse is meer dan alleen een stripgemeente. Temse en zijn                                                                                                  deelgemeenten kennen een bijzonder rijke geschiedenis. De hedendaagse bloei                                                                            is dan ook het verlengstuk van een boeiend verleden. Met deze ballon willen de initiatiefnemers Temse promoten als toeristische parel aan de Schelde, een plek waar men lekker kan eten, fietsen, wandelen of een bezoek brengen aan het rijke erfgoed en tal van bezienswaardigheden.

 

Het initiatief van dit project ging uit van het echtpaar Koen De Jonghe & Ria Matthys van Flying Comics vzw, een ervaren ballonteam uit Temse, dat zijn sporen al rijkelijk heeft verdiend in de sector.

 

Koen De Jonghe kreeg de microbe van het ballonvaren eind jaren ‘80 te pakken. Na de theoretische en praktische opleiding, die hij aanvatte in 1989, behaalde hij in 1994 zijn commerciële vergunning. Die liet hem toe te varen met reclame en passagiers. Al van bij de start speelden stripfiguren een belangrijke rol. De eerste jaren verzorgde Koen de vaarten in België met de Nederlandse Suske en Wiske-ballon. In januari 1997 verwierf hij zijn allereerste eigen ballon - en niet zo maar één: het was de special shape met het hoofd van Kiekeboe. Die ballon werd gelanceerd tijdens de prestigieuze meeting in het Zwitserse Château-d’Oex. Tussen 1999 en 2012 kwamen er diverse ballonnen bij, steeds met de afbeelding van populaire stripfiguren.

 

Vanaf het voorjaar van 2020 varen zij exclusief met de ballon van Temse, een samenwerking van Flying Comics vzw, het Gemeentebestuur en Toerisme Temse i.s.m. Ballon Media, de uitgever van de populaire stripreeks Jommeke.

 

Jommeke wordt dit jaar 65 en daaromtrent zijn meerdere initiatieven in voorbereiding, ook in Temse.

Maandag 14 oktober 2019

Anker 1
bottom of page